Deze saus is 100% gestolen van Jamie Oliver maar door wat weg te laten en iets toe te voegen (rode peper want lekkor) is het ook new fysic proof. Let’s get it cookin’.
Snipper de knoflook en mieter deze direct in de pan met wat olijfolie. Zet het vuur op zo laag mogelijk. Alleen een lul met vingers laat zijn knoflook aanbranden (ja dat maakt het bitter, ooooo is dat daarom? ja dat komt omdat je vuur te hoog staat).
Snipper de rode peper (of laat lekker weg als je een mietje bent) en gooi deze bij de knoflook en laat beide lekker aanbakken. Ook hier geldt; niet te veel. Als je ook de peper te lang aanbakt komt er een hele sterke geur vanaf en dat merk je direct (dan wil je namelijk direct je ramen open klappen anders heb je het gevoel dat je verstikt).
De volgende stap is het toevoegen van de groentjes. De volgorde maakt niet echt uit alleen ikzelf begin met de courgette en snijd deze vrij grof. Daarna voeg ik de rode paprika toe (zelfde verhaal, grof snijden en gooi in de pan. Vergeet de prei niet en de drie stengels selderij.
Bak de groentjes lekker aan, zorg dat ze mooi glazig en zacht zijn. Dit kan wel even duren aangezien het om een vrij grote hoeveelheid groentjes gaat en het bakoppervlakte van je pan is waarschijnlijk niet zo groot dat het allemaal tegelijk kan bakken. Dit kan dus goed 10 tot 15 minuten duren, totdat jij tevreden bent met jouw emmer groente.
Nu is het tijd voor de tomato sauce. Schep het tomatenpuree potje volledig uit en meng met de groente. Nadat het goed gemengd is gooi de resterende twee potten gepelde tomaten bij de saus. Prak de tomaten beetje fijn (je kan ook wachten maar dit helpt wel gezien de tijd) en zorg dat het al meer op een saus begint te lijken.
Voeg de groentebouillon toe totdat alle groentjes net onder water staan. Laat vervolgens de saus inkoken totdat het al meer op een dikkere saus begint te lijken. Hoe langer je laat inkoken, hoe meer de smaken zich mengen. Het kan dus zijn dat je bouillon weer is verdampt en dat je wellicht meer wilt. Dit kan, maar ik zou nooit meer dan 1 liter in zijn totaliteit in de saus gooien vanwege het zoutgehalte.
Tevreden met de saus? Laat de saus even afkoelen en dan is het tijd om het te pureren zodat het één geheel wordt. Aangezien het ondertussen zo tyfus veel is kan het best wel een flinke tijd duren voordat jij de saus helemaal tot moes hebt gepureerd, dit vergt concentratie en geduld.
Klaar met pureren? Dan nu nog de laatste hand aan de saus, kruiden. Zet de saus weer op het vuur en zorg dat het lekker heet wordt. Begin langzamerhand te proeven. Je hebt sowieso gedroogde oregano en gedroogde basilicum nodig maar let op dat je niet te veel doet. Proef dus elke keer weer. Ook peper en zout (uitkijken want je hebt al bouillon) zijn een vereiste dus gebruik deze ook.
Serveer met een pasta naar keuze, leg een vers basilicum blaadje of 3 op je saus (vergeet de basilicum niet te kneuzen) en voeg feta toe mocht je daar zin in hebben. Je gaat ook echt taaaaantoe veel over hebben dus sla alles op in van die knorrige bakjes en gooi deze in de vriezer. Deze saus is ideaal als basis mocht je ooit willen freestylen. Uit mijn pan kwamen 15 porties?