Baba Ganoesj

  • 2 grote aubergines
  • Olijfolie
  • 2 eetlepels yoghurt (griekse yoghurt)
  • 3 eetlepels tahini (vrij heftig, sesampasta)
  • 2 knoflooktenen
  • 2 eetlepels limoensap
  • Zout
  • Peper
  • 1 theelepel cayenne (echt pittig, kijk uit)
  • 1 theelepel, sumac (Libanees kruid, gemalen besjes)
  • Bosje peterselie
  • Granaatappelpitjes (optioneel) & Pijnboompitjes (optioneel)

Hoi hippe figuren. Om de hoek bij ons in het centrum van het universum, is een tent geopend. Natuurlijk niet Nederlands. Deze keer Libanees. Één ding is zeker, dat volk kan koken!!! Doodziek. Dus ik had een bakkie gekocht van 4 euro 25. Bleek het dus Baba Ganoesj te zijn. Super lekker, fucking duur. Voor dat bedrag kan je 8 bakkies Baba Ganoesj maken en met een rietje naar binnen zuigen. Top spul. Hierbij het recept. Benoem jij jezelf tot één procent van de bevolking en voel jij je speciaal. Ja jij veganist. Dan kan je de yoghurt achterwege laten. Joejoe.

Loop naar de supermarkt, het liefst een turkse boer. Want dat is lekker goedkoop, onlangs dat de groente vaak niet lijkt op de groente die bij het naamplaatje staat. Ik garandeer je, de vorm maakt niet uit.

Wat je moet doen. Eigenlijk moet je de aubergines op het vuur leggen, of kant en klaar gerookte aubergines kopen. Ben je milieubewust en heb je een inductie-plaat? Zet de oven dan op 220 graden.

Oven:

Halveer de aubergines strooi er een beetje zout op, dit zorgt voor een zweterig effect bij de aubergines. Dit wil je, want dan verdwijnt de bitterheid. Daarna dep je het “zweet” eraf. Smeer ze in met een beetje olie en leg ze op een bakpapier die ook besmeert is met olie. Doe het in de oven voor 30-40 minuten.

Gasfornuis:

De aubergine moet in zijn geheel 20 minuten op het directe vuur liggen!! Draai elke 5 minuten om. Hij lijkt verkoolt aan het eind. Maar dat is lekkor.

Voor beide methodes geldt: het moet afkoelen. Geef het ongeveer 30 minuten om af te koelen. I know het recept duurt lang. Maarja, op een druilerige zondag ben je blij dat je iets te doen hebt!

Daarna ga je het vruchtvlees van de aubergine eruit schrapen en leg je dit in een vergiet. Laat het voor 3 minuten lekken. Daarna kan het in de blender of foodprocessor voor de engels georiënteerde onder ons.

In de blender voeg je toe: knoflook, yoghurt, tahini, limoen, zout, peper, sumac en cayenne. Lekker pulsen. Niet helemaal fijn pureren, dat is echt zonde. Dus alles moet mengen, maar het hoeft geen shake te worden.

Giet het blendermengsel in een cute bowl, op een borrelplank met een wortel, komkommer in reepjes en als je geen keto eet een heerlijk flat-bread/pita. Als laatste garneer je de baba ganoesj met peterselie, olie en een beetje sumac. Als je echt helemaal los wil gaan kan je er nog pijnboompitten of granaatappelpitten bovenop strooien. Daarna kan je lekker gaan dippen, en smikkelen. Kijk uit het is echt verslavend!

www.bierbuiktotrijstbuik.nl - Van bierbuik tot rijstbuik