Gehaktballen of hamburger-mix

  • 500 gram gehakt
  • 1 eetlepel maal gedroogde peterselie
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel Worcestersaus
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel sumak
  • 1 zeer fijn gesnipperde ui
  • 1 zeer fijn gesnipperde jalapeno
  • 1 ei-dooier
  • op basis van de nattigheid aanvullen met (volkoren) paneermeel

Laatst gekke freestyle gelegd tijdens het maken van gehaktballen. Kwam erachter dat kaneel dus echt een hele, hele goede toevoeging is. Gisteren ook geprobeerd met het maken van hamburgers door een gehaktbal plat te drukken en ook dat was een doorslaand succes. Pittigheid moet je toch echt zelf inschatten, het blijft altijd een beetje losse pols werk. Dit was trouwens ook heel erg lekker als balletjes in de tomatensoep!

Pak het gehakt, meng alles bij elkaar en kneden maar. Maak er vervolgens op basis van je gerecht balletjes van. Voor hamburgers is ongeveer 150 a 170 gram per bal helemaal top. Voor gehaktballetjes is het afhankelijk waar je de balletjes in wilt gebruiken, schat dan de balletjes met het oog (soep; klein, spaghetti; medium, bij aardappelen; groot). Mocht je hamburgers willen maken, sla dan de balletjes plat en maak er schijven van die per stuk ongeveer 2 cm dik zijn. Om de ballen of schijven meer structuur te geven, doe ze even in de ijskast (hoe langer hoe ‘vaster’ het mengels wordt).

www.bierbuiktotrijstbuik.nl - Van bierbuik tot rijstbuik